[ad_1]
اندازه گیری – فاطمه ناکول علی آزاد کارشناس روابط بین الملل – توافق هسته ای ایران زمانی امضا شد که بایدن ، رئیس جمهور فعلی آمریکا ، معاون رئیس جمهور باراک اوباما و حامی برجام بود. تیم باراک اوباما که اکنون در دولت بایدن هستند ، برجام را یک دستاورد بزرگ دانستند و خروج ترامپ را یک اشتباه بزرگ خواندند. بایدن و اطرافیانش بارها تعهد خود را برای احیای برجام در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری 2020 اعلام کرده اند. با توجه به اینکه بایدن ، وندی شرمن ، ویلیام برنز ، آنتونی بلینکن که نقش کلیدی در دستیابی به توافق هسته ای در سال 2015 ایفا کردند ، از خروج ترامپ از برجام و سیاست فشار حداکثری وی در دوران ریاست جمهوری انتقاد کردند. آنها به شدت می خواستند به محض ورود مجدد به کاخ سفید ، برجام را احیا کنند. اما بیش از شش ماه پس از روی کار آمدن بایدن و هفت دور مذاکره در وین ، دولت تاکنون نتوانسته است برجام را احیا کند.
نویسنده آگاه است که تمایل به احیای توافق هسته ای نه تنها خواست ایالات متحده ، بلکه اراده سایر اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی ، به ویژه جمهوری اسلامی ایران ، بسیار مهم است. اما موضوع اصلی این است که ایالات متحده در ابتدا از برجام خارج شد و خسارات زیادی به اقتصاد ایران وارد کرد و اکنون برای بازگشت به برجام در موقعیت دشواری قرار دارد. بنابراین مسئله اصلی برای عدم احیای برجام بیش از هر چیز ایالات متحده است. اکنون اصلی ترین س thatالی که مطرح می شود این است که چرا ایالات متحده به عنوان کشوری که برجام را ترک کرده است ، حاضر نیست با اتخاذ موضع انعطاف پذیرتر به احیای برجام کمک کند. نگاهی به محافل سیاسی و فکری آمریکا نشان می دهد که از دیدگاه آمریکا موانع جدی برای احیای برجام وجود دارد.
اول ، آنها به وضوح اعلام کردند که با پیشرفت در برنامه هسته ای ایران ، توافق هسته ای 2015 دیگر مناسب نیست و ایران باید آماده مذاکره مجدد در مورد اصلاحات آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد. به گفته آنها ، پنج گام جمهوری اسلامی ایران برای کاهش تعهدات اجرایی خود ، به ویژه در زمینه تحقیق و توسعه و نصب سانتریفیوژهای مدرن تر ، زمان فرار از برنامه هسته ای ایران را به کمتر از یک کاهش داده است. . سال ؛ بنابراین ، توافق 2015 نمی تواند مانع حرکت ایران به سمت بمب اتم در صورت درخواست ایران شود. بنابراین ، یکی از دلایل موضع محکم آنها این است که جمهوری اسلامی ایران را مجبور به موافقت مجدد با برجام کنند. آنتونی بلینکن ، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت پیشرفت در برنامه هسته ای ایران می تواند به یک موضوع حل نشده تبدیل شود.
ثانیاً ، برجام برای فعالیت های هسته ای ایران مهلتی در نظر گرفته است که در هنگام غروب به عنوان سد شناخته می شود. مشابه محدودیت خرید و فروش اسلحه ، که در 18 اکتبر 2016 به پایان رسید. همچنین مهلت برخی دیگر از محدودیت ها در اکتبر 1402 و اکتبر 1404 به پایان می رسد. یکی از دلایلی که ترامپ از شورای امنیت سازمان ملل خارج شد این بود که مهلت ها باید طولانی تر در شرایط کنونی ، هرچه به مهلت ها نزدیک می شویم ، فشار ایالات متحده برای تمدید این مهلت بیشتر می شود.
این یکی دیگر از دلایل انعطاف ناپذیر بودن موضع ایالات متحده است. در اکتبر 2016 ، دولت ترامپ تلاش کرد شورای امنیت سازمان ملل متحد از لغو محدودیت های فروش سلاح به ایران جلوگیری کند. مرکز مغز گروه بحران ، که قبلاً توسط رابرت مالی ، نماینده ویژه وزارت خارجه در امور ایران رهبری می شد ، خواهان تمدید غروب خورشید است.
سوم ، بر اساس مواضع محافل فکری نزدیک به دولت بایدن ، آنها نگران هستند که اگر تحریم ها برداشته شود و پول های مسدود شده ایران آزاد شود ، در خدمت سیاست منطقه ای ایران خواهد بود. این اظهارات همیشه توسط دولت ترامپ تکرار می شود که پول آزاد شده از سوی ایران به منطقه سرازیر شده و باعث بی ثباتی در منطقه شده است. این واقعیت که دولت فعلی آمریکا فقط پول ایران را در ژاپن و کره جنوبی آزاد می کند تا نیازهای غذایی و دارویی ایران را خریداری کند و تأکید می کند که نباید پولی به ایران وارد شود نشان می دهد که آنها مانند دولت ترامپ فکر می کنند و در نتیجه این کار آنها موضع محکم در مذاکرات وین
چهارم ، دولت بایدن ، مانند دولت ترامپ ، عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسیده است که برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران باید برای دستیابی به توافق احتمالی هسته ای مورد توافق قرار گیرد. نظر محافل سیاسی و فکری آمریکا این است که بدون توافق در زمینه موشکی و مناطق ایران ، برجام همیشه در خطر فروپاشی است. به همین دلیل است که مقامات آمریکایی در چهارمین دور مذاکرات در وین از ایران خواسته اند خود را متعهد به آغاز مذاکرات در این دو حوزه کند. از ابتدای دولت بایدن ، جیک سالیوان ، مشاور امنیت ملی آمریکا و دیگر مقامات دولتی گفتند که این کشور به دنبال توافقی جامع با ایران در پی احیای مجدد شورای امنیت سازمان ملل است. حالا آنها می خواهند مطمئن شوند که تهران نیز قبل از احیای برجام و لغو تحریم ها به توافق جامع معتقد است.
این امر به همراه مواردی مانند ناتوانی دولت آمریکا در اجرای تعهد خود مبنی بر خروج مجدد از برجام و جبران خسارت به ایران ، دولت را بر آن داشته تا برای احیای برجام در وین با موضع قاطع وارد مذاکره شود. مطالعه نظرات اندیشکده های آمریکایی و همچنین تجزیه و تحلیل مواضع مقامات آمریکایی نشان می دهد که به نظر می رسد دولت بایدن در تلاش برای احیای برجام نیست. زیرا احیای برجام ، مانند سال 2015 ، برای ایالات متحده اصلا مطلوب نیست و به زودی با مخالفت های داخلی حتی سناتورهای دموکرات مواجه خواهد شد. همچنین اگر برجام 2015 احیا شود ، عمر آن به دلیل نزدیک شدن زمان غروب آفتاب زیاد نخواهد بود.
انتهای پیام /
[ad_2]